Wednesday, Jan 26th

Last update10:36:22 AM GMT

Δημοσιεύσεις

Προς δημοσίευση

 

Βιβλία
thucydides
Τίτλος: Thucydides on Choice and Decision Making
Έτος έκδοσης: 2019
Εκδόσεις: Lexington Books
Σελίδες: 214
ISBN:978-1-4985-6739-8

Περιγραφή:

The book uncovers Thucydides's decision-making schemata and his thinking on how people decide, particularly when in power or war. Based on these ideas, Ilias Kouskouvelis interprets the outbreak of the Peloponnesian war and the Sicilian expedition, and shows that they were a result of decision-making and, thus, not inevitable.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

6FDD1B885277A895B34B944EFB7EB550
Τίτλος: Εισαγωγή στην Πολιτική
Έτος έκδοσης: 2017
Εκδόσεις: Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Σελίδες: 308
ISBN: 978-618-5196-24-0
 
Περιγραφή:
Το βιβλίο επιχειρεί να εισάγει τον αναγνώστη στην έννοια και την πράξη της πολιτικής. Στηρίζεται σε δύο βάσεις. Η πρώτη είναι αυτή της Πολιτικής Επιστήμης, της οργανωμένης επιστημονικής γνώσης του πολιτικού φαινομένου. Η δεύτερη είναι εκείνη της πολιτικής θεωρίας, της προσπάθειας κατανόησης του πολιτικού και των προτάσεων για την ανθρώπινη οργάνωση.
338c999b-c711-47e2-bcec-e2b1c4974846 6
Τίτλος: ΘΕΩΡΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ
Έτος έκδοσης: 2015
Εκδόσεις: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Σελίδες: 313
ISBN: 9789608396951

"...από τόλμη, που δημιουργεί η ανάγκη εξαιτίας της φτώχειας, από πλεονεξία, που προκαλούν η ύβρις ή και η αυτοπεποίθηση της εξουσίας, είτε από τα πάθη, που κάθε φορά πιο ακατανίκητα τους διακατέχουν στις διάφορες συγκυρίες, οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κινδύνους. Σε κάθε περίσταση, ο πόθος και η ελπίδα - ο μεν προηγείται, η δε ακολουθεί, ο πρώτος σχεδιάζει την επιβουλή, η δεύτερη υποβάλλει την ιδέα ότι θα βοηθήσει η τύχη - βλάπτουν τα μέγιστα και, ενώ είναι αόρατα, είναι πιο ισχυρά από τα ορατά δεινά. Μαζί με αυτά και η τύχη δεν συμβάλλει λιγότερο στο να οδηγεί τους ανθρώπους στην έπαρση· γιατί, ενίοτε, παρουσιάζεται αναπάντεχα και ωθεί κάποιους να διακινδυνεύσουν με μέσα υποδεέστερα, αλλά και τις πόλεις να διακινδυνεύσουν τα μέγιστα αγαθά, όπως την ελευθερία τους ή την εξουσία τους επί άλλων, αφού, μαζί με άλλους, ο καθένας, υπερτιμά αλόγιστα τις δυνάμεις του. Απλά, είναι αδύνατο και αποτελεί ανοησία να πιστεύει κάποιος ότι η ανθρώπινη φύση, όταν έντονα επιθυμεί να πράξει κάτι, μπορεί να αποτραπεί είτε από τη δύναμη των νόμων είτε από κάποιον άλλο φόβο" (Γ.45.4-7).

Ο Θουκυδίδης έρχεται να αποκρυσταλλώσει, σε ένα μόνο έργο, μία ολόκληρη σχολή σκέψης, σοφίας και μεθοδολογικής προσέγγισης στη γνώση, αυτήν των Σοφιστών και των Ιπποκρατικών, γεγονός που τον αναδεικνύει σε δημιουργό αντάξιο των μεταγενεστέρων του Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Για αυτούς τους λόγους εκτιμώ και υποστηρίζω πως ο Θουκυδίδης πρέπει να θεωρηθεί ως ο πρώτος παραγωγός θεωρίας της απόφασης, στρατηγικής και πολιτικής σκέψης εν γένει και πως ορθότερος όρος για να περιγραφεί το έργο του είναι ο όρος "Πόλεμος". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

kouskouvelis-eisagogi-stis-diethneis-sxeseis
Τίτλος: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Έτος έκδοσης: 2004
Εκδόσεις: ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΘΗΝΑ
Σελίδες: 496
ISBN: 960-7803-31-7

 


Το κείμενο εισάγει τον αναγνώστη στις βασικές έννοιες των Διεθνών Σχέσεων, όπως το διεθνές σύστημα, οι παράγοντες του διεθνούς συστήματος, το εθνικό συμφέρον, η ισχύς και οι συντελεστές της, η ισορροπία της ισχύος, ο πόλεμος και τα αίτιά του, η λήψη αποφάσεων, η στρατηγική, η διεθνής συνεργασία.

Η προσέγγιση των εν λόγω εννοιών γίνεται στη βάση των θεωρήσεων αλλά και των θεωριών και μεθοδολογικών εργαλείων της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων.

Το κείμενο χρησιμοποιεί παραδείγματα από την ελληνική εξωτερική πολιτική, παραθέτει στοιχεία θεωρίας από την κλασσική γραμματεία, ενώ διακρίνεται από επιστημονικό και ιδεολογικό πλουραλισμό.

 


 

kouskouvelis-apotropi-kai-piriniki-stratigiki
Τίτλος: ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΨΥΧΡΟ ΠΟΛΕΜΟ
Έτος έκδοσης: 1999
Εκδόσεις: ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΑΘΗΝΑ
Σελίδες: 256
ISBN: 960-7803-14-0

 


Tο βιβλίο φιλοδοξεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στην έννοια και τη θεωρία της αποτροπής και γενικότερα στη στρατηγική σκέψη. Tούτο επιχειρείται με την εξέταση μιας συγκεκριμένης έκφανσης της αποτροπής, αυτής που δημιουργήθηκε αρχικά μέσω του ανταγωνισμού και εν συνεχεία μέσω της ισορροπίας των στρατηγικών συστημάτων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, των HΠA και της EΣΣΔ, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Tο βιβλίο προσφέρει μεγάλο αριθμό πληροφοριών για τον Ψυχρό Πόλεμο, εξετάζει τη στρατηγική σκέψη των HΠA και της EΣΣΔ, μελετά τη φιλοσοφία ή τη θεωρία της αποτροπής γενικότερα και, τέλος, εμμέσως φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τη σχέση αντα-γωνισμού και αποτροπής μεταξύ Eλλάδας και Tουρκίας, τόσο στη συμβατική όσο και στην πυρηνική της διάσταση. Tρεις διαπι-στώσεις προκύπτουν από τη μελέτη. Πρώτον, τα οιαδήποτε στρατιωτικά δόγματα πρέπει να στηρίζονται σε πραγματική βάση ισχύος. Δεύτερον, οι αποτελεσματικές συμφωνίες (ελέγχου των εξοπλισμών) στηρίζονται σε πραγματικές ισορροπίες ισχύος. Tέλος, είναι δυνατόν, τουλάχιστον προσωρινά, ακόμη και ο ασθενέστερος να αποτρέπει αποτελεσματικά τον ισχυρότερο.

 


 

kouskouvelis-lipsi-apofaseon-krisi-diapragmateusi
Τίτλος: ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. ΚΡΙΣΗ - ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Έτος έκδοσης: 1997
Εκδόσεις: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ
Σελίδες: 168
ISBN: 960-02-1209-9

 


Tο βιβλίο αυτό επιδιώκει μία γενική και συνολική, απλουστευμένη αλλά και επιστημονική παρουσίαση των θεωριών λήψης αποφάσεων, κρίσης και διαπραγμάτευσης. Ειδικά, με την αναφορά και την παρουσίαση των χαρακτηριστικών της κρίσης (και της διαπραγμάτευσης) στοχεύει και προσδοκά να γίνει κατανοητό ότι η κρίση αποτελεί σύνηθες φαινόμενο της πολιτική και ότι, όπως στην κινέζικη σκέψη, δεν εμπεριέχει μόνο το στοιχείο και τη δυνατότητα της καταγραφής, αλλά και το στοιχείο της ευκαιρίας.

 


 

kouskouvelis-eisagogi-stin-politiki-epistimi-kai-ti-theoria-tis-politikis2
Τίτλος: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Έτος έκδοσης: 1997
Εκδόσεις: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ
Σελίδες: 332
ISBN: 960-02-1201-3

 


Η εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη επιδιώκει να μυήσει τον αναγνώστη σε βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης, όπως Πολιτική, Ελίτ, Κόμματα, Κράτος, Πολιτικά Συστήματα, Δημοκρατία, χωρίς να παραλείπει τη μεθοδολογική διάσταση της επιστημονικής έρευνας. Με τη σύντομη αλλά εμπεριστατωμένη αναφορά στην εξέλιξη της θεωρητικής πολιτικής σκέψης από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ως τον J. Stuart Mill και τον Marx διασυνδέει τις σύγχρονες έννοιες της Πολιτικής με το διαλεκτικό γίγνεσθαι.

 


 

kouskouvelis-diplomatia-kai-stratigiki-tis-europaikis-enosis
Τίτλος: ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ 1996
Έτος έκδοσης: 1995
Εκδόσεις: ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΑΘΗΝΑ
Σελίδες: 434
ISBN: 960-02-1122-1

 


Το βιβλίο εξετάζει το παρόν και, ενόψει της Διακυβερνητικής του 1996, το μέλλον της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της κοινής πολιτικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στη βάση μιας διεπιστημονικής και συνθετικής μεθοδολογικής προσέγγισης μελετώνται οι υψιστάμενες σχετικές διατάξεις της Συνθήκης αλλά και οι παράγοντες, τα αίτια και οι διαπραγματευτικοί συμβιβασμοί μέσω των οποίων αποκρυσταλλώθηκε η παρούσα μορφή της Διπλωματίας και της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο συμπέρασμα: η Διπλωματία είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού των ηγετών των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων στο μέσο όρο, ενώ η Στρατηγική είναι ο συμβιβασμός στο ελάχιστο κοινό παρονομαστή, ουσιαστικά δηλαδή η επικράτηση των θέσεων των "Ατλαντιστών".

Με αυτή τη λογική και με στόχο τη διάγνωση των πιθανών εξελίξεων κατά τη διακυβερνητική του 1996 παρουσιάζονται διεξοδικά η κατάσταση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού συστήματος και οι ανάγκες προσαρμογής των Ένωσης (π.χ. στην προοπτική της διεύρυνσης, οι θέσεις των παραγόντων δημιουργίας της Διπλωματίας και της Στρατηγικής καθώς και οι εκτιμήσεις για τις δυσλειτουργίες της Συνθήκης και τις ανάγκες βελτίωσής της.

Η διεξοδική παρουσίαση των θέσεων των κρατών επικεντρώνεται αρχικά σε γενικά θέματα που επηρεάζουν όμως άμεσα τη Διπλωματία και τη Στρατηγική, όπως η μελλοντική (ομοσπονδιακή ή διακυβερνητική) φύση της Ένωσης, η διαφοροποιημένη ολοκλήρωση, ο "σκληρός πυρήνας", το μέλλον του γαλλογερμανικού "άξονα", οι πιθανές αναδιαρθρώσεις των θεσμών. Στη συνέχεια η προσοχή εστιάζεται στα ειδικά θέματα, όπως η κοινοτικοποίηση ή μη της Διπλωματίας, η κατάργηση ή μη του veto, η θέσπιση ή μη της "εποικοδομητικής ρήτρας ανοχής" και ο ανακαθορισμός ή μη του βάρους της ψήφου των κρατών μελών. Ειδικά ως προς τη Στρατηγική εξετάζεται το θέμα της περαιτέρω προσέγγισης της ΔΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχέση με την Ελλάδα, αποτιμώνται τα οφέλη που απεκόμισε η χώρα μας ιδιαίτερα στον τομέα της Στρατηγικής και παρουσιάζονται οι θέσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη διακυβερνητική του 1996.

Επιστημονικές δημοσιεύσεις μετά από κρίση

“The Ecumenical Patriarchate and the Ukrainian Church Crisis”, E-International RelationsNov. 14, 2018 More

“The Thucydides’ Trap: A Distorted Compass”, E-International Relations, Nov. 5, 2017 More

 

The Fallacies of the Cyprus ‘Problem’”, E-International Relations, Aug. 12, 2017 More

 

 

Ending the Fallacies and the Invasion: A "Small but Smart" State Strategy for Cyprus", Eastern Mediterranean Geopolitical Review, Vol. 3, Spring 2018, 1-15. PDF

 

 

Kouskouvelis, I., 2017. "The MENA Region Power Competition and the Challenges to Security", Defence Review, 2017/2, 75-92PDF

 

 

Kouskouvelis, I., 2016. Cyprus' Reunification: from the "Momentum" trap to a "Small but Smart" State Strategy, Eurodialogue: Journal of International Relations, European Economic & Social Studies, 5. pp. 19-34 (with Revecca Pedi) PDF

Kouskouvelis, I. The Problem with Turkey’s “Zero Problems”Middle East Quarterly, winter 2013,pp. 47-56. PDF

 

download_en_100x30

 

 

download_en_100x30

 

Kouskouvelis, I. I. (2004). Institutionalism and the Macedonian question. Southeast European and Black Sea Studies, 4(3). pp. 506-515

download_en_100x30

 

Athanasios, K. T., Ilias, K., & Konstantinos, G. M. (2003). Using fuzzy cognitive maps as a decision support system for political decisions Proceedings of the 8th Panhellenic conference on Informatics. pp. 172-182 Nicosia, Cyprus: Springer-Verlag

download_en_100x30

 

Κουσκουβέλης, Ηλίας (1997). Η έννοια της σταθερότητας στη θεωρία της διεθνούς πολιτικής. Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών, ΣΤ'(21), σ. 97-123

download_en_100x30

 

Kuskuvelis, I. I. (1993). Droit international et environnement: la protection juridique de la couche d'ozone. Annuaire de Droit Maritime et Aérospatial, Etudes en hommage au Professeur M. Mateesco-Matte, Tome XII. pp. 469-490, Université de Nantes

download_en_100x30

 

Kuskuvelis, I. I. (1993). The space risk and commercial space insurance. Space Policy, 9(2), pp. 109-120

και

Kuskuvelis, I. I. (1993). The space risk and commercial space insurance. Space, 4(6). CSP Japan: Japan

download_en_100x30

 

Κουσκουβέλης, Ηλίας (1993). Το Αεροδιαστημικό Λεωφορείο (ΑΛΔ): Νομικές και Στρατηγικές Συνέπειες. Διεθνές Δίκαιο και Διεθνής Πολιτική, (21-22), Παρατηρητής. σ. 305-323

download_en_100x30

 

Kuskuvelis, I. I. (1992). Space Insurance, in Tatsuzawa K. (editor). Legal Aspects of Space Commercialization. pp. 60-76, Tokyo: CSP Japan Inc.

download_en_100x30

 

Κουσκουβέλης, H. (1991) Το Τουρκικό Διαστημικό Πρόγραμμ», Ειδική Έκθεση Νο9, ΕΛΙΑΜΕΠ, Κέντρο Τουρκικών και Ισλαμικών Σπουδών, σελ.13, Αθήνα. download_en_100x30

 

Kuskuvelis, I. I. (1990). La légalité coutumière de l'observation spatiale militaire. Revue Française de Droit Aérien et Spatial, No.3. pp. 297-322

 

Kuskuvelis, I. I. (1989). Vérification et prévention de la militarisation de l'espace extra-atmosphérique. Contributions à l'Année Internationale de la Paix, CERIM/ Cahiers du Droit Public. pp. 91-97, Bordeaux

download_en_100x30

 

Kuskuvelis, I. I. (1988). The method of genetic effectiveness and the future of the military regime of outer space. Space Law: Views of the Future. pp. 79-97, Leiden: Kluwer 

download_en_100x30
Συμμετοχές σε συνέδρια

[1]

A. K. Tsadiras, I. Kouskouvelis, K. G. Margaritis (2001). Fuzzy Cognitive Maps as a Decision Support System for Political Decisions: The case of Great Albania, Proceedings of 5th Hellenic European Conference on Computer Mathematics & its Applications (HERCMA 2001), Athens, Greece, 20-22 September 2001

download_en_100x30

Δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων μετά από κρίση

[1]

Κουσκουβέλης, Ηλίας (2011) Στρατηγική μικρών κρατών στο διεθνές σύστημα: η περίπτωση της Κύπρου, Συνέδριο Ιδρύματος Τάσσος Παπαδόπουλος με θέμα «Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα από το 1945 έως το 1974: Αναζητώντας Θέση στον Κόσμο», Λευκωσία, 8-10.04.2011

[2]

Tsadiras A. K., Kouskouvelis I., Margaritis K. G. (2001) Making Political Decisions using Fuzzy Cognitive Maps: The FYROM Crisis, Proceedings of the 8th Panhellenic Conference on Informatics, Vol.1, Nicosia, Cyprus. pp 501–510

και

Tsadiras A. K., Kouskouvelis I., Margaritis K. G. (2003) Making Political Decisions using Fuzzy Cognitive Maps: The FYROM Crisis, Lecture Notes in Computer Scirence series. Springer-Verlag

download_en_100x30

[3]

Kuskuvelis, I. Ilias (1993). Space Environmental Protection: The IISL Contribution, Proceedings IISL, Washington D.C., USA, AIAA: Washington D.C

[4]

Kuskuvelis, I. Ilias (1992). Satellites for War and Peace, Proceedings IISL, Montreal, Canada. pp. 227-232, AIAA: Washington D.C. download_en_100x30

[5]

Kuskuvelis, I. Ilias (1991). The customary legality of military space observation and proposals towards its codification, Proceedings IISL, Dresden, Federal Republic of Germany. pp. 305-315, AIAA: Washington D.C.

download_en_100x30

[6]

Tavernier P., Kuskuvelis I. I. (1991). Space law and human rights: a complementary relationship through the right to development, Proceedings IISL, Dresden, Federal Republic of Germany. pp. 350-355, AIAA: Washington D.C.

download_en_100x30

[7]

Kuskuvelis, I. Ilias (1990). Implications of the military aerospace plane development, Proceedings IISL, Torremolinos-Malaga, Spain. pp. 361-365, AIAA: Washington D.C.

download_en_100x30

[8]

Tavernier P., Kuskuvelis I. I. (1988). Τhe intermediate-range nuclear forces (INF) treaty and the space military regime, Proceedings IISL, Bangalore, India. pp. 74-83, AIAA: Washington D.C.

download_en_100x30

[9]

Kuskuvelis, I. Ilias (1988). Functional Approach and Beyond: towards a functional aerospace environmental regime, Proceedings IISL, Brighton, United Kingdom. pp. 330-338, AIAA: Washington D.C.

download_en_100x30

[10]

Kuskuvelis, I. Ilias (1987). The Aerospace Plane: In the Direction of an Aerospace Law, Proceedings IISL, Innsbruck, Austria. pp. 175-179, AIAA: Washington D.C.

και

Kuskuvelis, I. Ilias (1987). The Aerospace Plane: In the Direction of an Aerospace Law, Annuaire Français de Droit International, IX. pp. 379-391

download_en_100x30

[11]

Kuskuvelis, I. Ilias (1986). Verification and the Space Related Agreements, Proceedings IISL, Stockholm, Sweden. pp. 61-67, AIAA: Washington D.C.

download_en_100x30
Άρθρα σε συλλογικούς τόμους

Ilias Kouskouvelis and Kalliopi Chainoglou, "Against the Law: Turkey's Annexation Efforts in Occupied Cyprus". In: Jure Vidmar, Ruth Bonnevalle, et al. (eds.), The Hague Yearbook of International Law. Brill-Nijhoff, Leiden, 2018, 55-102.

 

Ilias Kouskouvelis & Kyriakos. Mikelis, "Institutions and International Political Economy: Realist Readings of International Regimes", in Vliamos & Zouboulakis (eds) Institutionalist Perspectives on Development. A Multidisciplinary Approach. Palgrave Macmillan, 191-209.

 

Pedi R., Kouskouvelis I., "Cyprus in the Eastern Mediterranean: A Small State Seeking for Status". In: Litsas S.N., Tziampiris A. (eds) The New Eastern Mediterranean. Springer, Cham, 2019.

 

Kouskouvelis Ilias, (2015) "'Smart' leadership in a small state: The case of Cyprus" in Spyridon N. Litsas & Aristotle Tziampiris (eds.), The Eastern Mediterranean in   Transition: Multipolarity, Power and Politics, London: Ashgate Publishing, . (ISBN:978-1-4724-4039-6).

 
Κουσκουβέλης Ηλίας, "Στρατηγική μικρών κρατών στο διεθνές σύστημα: η περίπτωση της Κύπρου", στο Π. Παπαπολυβίου et al., Το Κυπριακό και το Διεθνές Σύστημα, 1945-1974: Αναζητώντας θέση στον κόσμο, Κέντρο Μελετών Τάσος Παπαδόπουλος, Πατάκης, Αθήνα, 2013, σελ 395-416.  
Κουσκουβέλης Ηλίας, "Πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες ή προβληματική πολιτική;", στο Η. Κουσκουβέλης και Σπ.Λίτσας (επιμ.), Το Στρατηγικό βάθος και η Τουρκία, Ποιότητα, 2013, σελ 15-46.  
Κουσκουβέλης Ηλίας, "Το διεθνές σύστημα και η Αραβική Άνοιξη", Η Αραβική Άνοιξη. Μελέτες Διεθνών Σχέσεων, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, 2012, σελ. 1-43.  download_en_100x30
Κουσκουβέλης Ηλίας, "Η Κύπρος ως μικρό κράτος-μέλος της Ένωσης", στο Βαγγέλης Χωραφάς & Λευτέρης Ριζάς (επιμ.),Κύπρος. Γεωπολιτικές εξελίξεις στον 21ο αιώνα, εκδ. The Monthly Review Imprint, Αθήνα 2009, σελ. 113-118. download_en_100x30
Κουσκουβέλης Ηλίας, Μπέλλου Φωτεινή, "Διασπορά Όπλων Μαζικής Καταστροφής" στο Δ. Τριανταφύλλου, Κ. Υφαντής, Ε, Χατζηβασιλείου, (επιμέλεια), Διεθνείς Σχέσεις Σύγχρονη Θεματολογία και Προσεγγίσεις, Εκδόσεις Παπαζήση: Αθήνα, 2008.  

Kouskouvelis Ilias, "The Importance of Structures in the Future of the Military Space Regime", in International Space Law Miscellanea, Liber Amicorum honoring Professor dr Andrej Gorbiel, pp.115-122, Warsaw, A. F. Modrzewski Foundation, 1995.

Kouskouvelis, Ilias, "Intergovernmental Institutionalism: an international politics approach to European integration”, Problems and Prospects of European Integration, University of Macedonia, Thessaloniki, 1996, ICP 95-G-4024/14

download_en_100x30
Κουσκουβέλης Ηλίας, "Η διεθνής νομική προστασία της στοιβάδας του όζοντος", Δημόσια πολιτική για το περιβάλλον, ΕΚΔΔ, σελ. 25-43, 1994. download_en_100x30

 

 

 

Επιστημονική επιμέλεια βιβλίων
 n fokas
Αυτοκράτωρ Νικηφόρος Φωκάς
 
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 2016
Εκδότης: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Αριθμός Σελίδων: 103
kouskouvelis-araviki_anoixi
Το Στρατηγικό βάθος και η Τουρκία
 
Επιμελητής: Ηλίας Ι. Κουσκουβέλης, Σπυρίδων Ν. Λίτσας
Έτος Έκδοσης: 2013
Εκδότης: Ποιότητα
Αριθμός Σελίδων: 300
kouskouvelis-araviki_anoixi
Η Αραβική Άνοιξη - Μελέτες Διεθνών Σχέσεων
 
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 2012
Εκδότης: Εκδόσεις Παν. Μακεδονίας
Αριθμός Σελίδων: 150
security triangle
Russia the EU and the US as a security triangle : Action, interaction and challenges ahead
 
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι., Βοσκόπουλος Γ.
Έτος Έκδοσης: 2011
Εκδότης: Εκδόσεις Ευρασία
Αριθμός Σελίδων: 216
ISBN: 978-960-8187-59-7
kouskouvelis-dimosia politiki gia to perivallon
Δημόσια πολιτική για το περιβάλλον: πρακτικά συνεδρίου, Κέρκυρα 27-29 Ιανουαρίου 1993
 
Έτος έκδοσης: 1994
Επιμελητές: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Εκδόσεις: Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης
Σελίδες: 223
 kuskuvelis-space-law-views-of-the-future  
Space Law: Views of the future
 
Έτος έκδοσης: 1988
Επιμελητές: Tanja L. Zwaan (Editor-in-chief), W.W.C. De Vries, P.H. Tuinder, Ilias I. Kuskuvelis
Εκδόσεις: KLUWER, LEIDEN
Σελίδες: 187
ISBN: 9065443746
Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης βιβλίων στα Ελληνικά
kouskouvelis-i-tragodia-tis-politikis-ton-megalon-dunameon
Η τραγωδία της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων
Τhe tragedy of great power politics
 
Συγγραφέας: John J. Mearsheimer
Μεταφραστής: Κωνσταντίνος Κολιόπουλος
Επιμελητής: Π. Ήφαιστος - Ηλ. Κουσκουβέλης
Έτος Έκδοσης: 2006
Εκδότης: Ποιότητα
Αριθμός Σελίδων: 804
kouskouvelis-pagosmia-politiki-oikonomia
Παγκόσµια πολιτική οικονοµία – Η διεθνής οικονοµική τάξη
Global Political Economy – Understanding the International Economic Order
 
Συγγραφέας: Robert Gilpin
Μεταφραστής: Στροίκου Ηρακλεία Α.
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι. - Μαστρογιάννης Τάσος
Έτος Έκδοσης: 2002
Εκδότης: Ποιότητα
Αριθμός Σελίδων: 525
kouskouvelis-i-anarxi-koinonia-meleti-tis-taxis-stin-pagosmia-politiki
Η άναρχη κοινωνία - Μελέτη της τάξης στην παγκόσµια πολιτική
The Anarchical Society – A study of Order in World Politics
 
Συγγραφέας: Hedley Bull
Μεταφραστής: Στροίκου Ηρακλεία Α.
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 2001
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 409
kouskouvelis-dimokraties-autarxika-kai-oloklirotika-kathestota-ston-20o-aiona
Δηµοκρατίες, αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα στον 20ό αιώνα
Démocraties, régimes autoritaires et totalitarismes au XXe siecle
 
Συγγραφέας: Serge Berstein
Μεταφραστής: Στροίκου Ηρακλεία Α. - Σοφία Βόικου
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι. - Ν. Μαραντζίδης
Έτος Έκδοσης: 2001
Εκδότης: Ποιότητα
Αριθμός Σελίδων: 367
kouskouvelis-eisagogi-sti-methodologia-tis-politikis-epistimis
Εισαγωγή στη μεθοδολογία της πολιτικής επιστήμης
Guide to Methods for Students of Political Science
 
Συγγραφέας: Van Evera Stephen
Μεταφραστής: Έλλη Συλογίδου
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 2000
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 216
kouskouvelis-o-rolos-tou-polemou-sti-neoteri-europaiki-istoria
O ρόλος του πολέµου στη νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία
War in European History
 
Συγγραφέας: Michael Howard
Μεταφραστής: Στροίκου Ηρακλεία Α.
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 2000
Εκδότης: Ποιότητα
Αριθμός Σελίδων: 280
kouskouvelis-i-koinonia-politon-kai-oi-antipaloi-tis-sunthikes-eleutherias
Η κοινωνία πολιτών και οι αντίπαλοί της: Συνθήκες ελευθερίας
Conditions of liberty: Civil society and its rivals
 
Συγγραφέας: Gellner Ernest
Μεταφραστής: Στροίκου Ηρακλεία Α.
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 1996
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα
Αριθμός Σελίδων: 289
kouskouvelis-eisagogi-stin-koinoniologia
Εισαγωγή στην κοινωνιολογία
Ιntroducere in sociologie
 
Συγγραφέας: Goodman, Norman
Μεταφραστής: Στροίκου Ηρακλεία Α.
Επιμελητής: Κουσκουβέλης Ηλίας Ι.
Έτος Έκδοσης: 1996
Εκδότης: Κορφή
Αριθμός Σελίδων: 489
Επιστημονικές Δημοσιεύσεις μετά από πρόσκληση

[1] 

Ilias I. Kouskouvelis, "Ο τραγικός τρόπος διαχείρισης μιας κρίσης", Foreign Affairs The Hellenic Edition, April 2013, pp. 26-39.

Περισσότερα  

[1] 

Ilias I. Kouskouvelis, "Δέκα προτεραιότητες για την εξωτερική μας πολιτική", Φιλελεύθερη Έμφαση, Τεύχος 51, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2012, σελ. 23-26.

Περισσότερα  

[2]

Ilias I. Kouskouvelis, "Η ελληνική εξωτερική πολιτική στην κρίση", Foreign Affairs The Hellenic Edition, Τεύχος 1, Δεκέμβριος 2011 - Ιανουάριος 2012, σελ. 46-56.

Περισσότερα  
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτέμβριος 2012 08:44
You are here Δημοσιεύσεις Δημοσιεύσεις