Monday, Jan 24th

Last update10:36:22 AM GMT

Ομιλία στη Διημερίδα "Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση" στις 26 Σεπτεμβρίου 2012

Νάουσα,  20 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Διημερίδα με θέμα: «Πολιτική και Κινηματογράφος: μια ιδιαίτερη σχέση»  

Δημιουργία Τώρα!

Δυο λέξεις, τεράστιο νόημα! Σε μια περίοδο απογοήτευσης, κατήφειας και μιζέριας απαντούμε στις προκλήσεις των καιρών με αισιοδοξία, δυναμισμό και αποφασιστικότητα. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας δημιουργεί τώρα πολιτισμό και ανάπτυξη.

Σήμερα το Φεστιβάλ αποτελεί μια διοργάνωση πρότυπο για τη δημιουργία ανάπτυξης μέσω του πολιτισμού. Εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στην καινοτομία και την πολιτιστική δραστηριότητα, ενισχύει την ανάπτυξη στην περιφέρεια και καθιστά τον πολιτισμό αναπτυξιακό εργαλείο συμβάλλοντας στην παιδεία και την ευημερία των πολιτών.

Στο πλαίσιο της 9ης εκδήλωσης (26-30 Σεπτεμβρίου) το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας ως κατεξοχήν παιδευτικός και αναπτυξιακός φορέας διοργανώνει τη διημερίδα με θέμα: «Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση». Η διημερίδα θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους στη Νάουσα το διήμερο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2012 και διοργανώνεται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η διημερίδα πρόκειται να εστιάσει στη σχέση πολιτικής και κινηματογράφου. Θα επιχειρηθεί να γίνει διακριτή η έννοια του πολιτικού σινεμά, να αναλυθεί η επιρροή της πολιτικής στην κινηματογραφική δημιουργία, να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα των κινηματογραφικών ταινιών ως μέσου επίτευξης πολιτικών στόχων.

Επιπρόσθετα, θα επιχειρηθεί να αποσαφηνισθεί η προσέγγιση ιστορικών γεγονότων μέσα από τον κινηματογραφικό φακό, η σύνδεση της έβδομης τέχνης με τις διεθνείς σχέσεις, η σχέση κράτους – σινεμά, η αποτύπωση της εθνικής ταυτότητας στη μεγάλη οθόνη, η θέση της προπαγάνδας, του πολέμου, των κρίσεων στην κινηματογραφική παραγωγή.

Διακεκριμένοι ομιλητές θα κληθούν να αναπτύξουν θέματα σχετικά με τις κεντρικές θεματικές της διημερίδας σε διάστημα 15 λεπτών, ενώ μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Στόχος μας είναι να αποτελέσει η διημερίδα ένα φόρουμ ανταλλαγών απόψεων, παράθεσης θέσεων που θα συμβάλλει στην κατανόηση της σχέσης πολιτικής και κινηματογράφου. Επιπλέον, προσδοκία μας είναι να πραγματοποιηθεί ένας ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ πολιτικών, κινηματογραφιστών, ακαδημαϊκών και του κοινού για ένα τόσο ενδιαφέρον θέμα.

Βασικό μας μέλημα είναι να συμβάλλουμε με τις δικές μας δυνάμεις στην ανάδειξη της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας ως πρότυπου πόλου παιδείας και ανάπτυξης, ως μοντέλου για την οικονομική και κοινωνική λειτουργία των σύγχρονων ευρωπαϊκών περιφερειών, ως παράδειγμα συνεργασίας, προόδου και ευημερίας για τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  

 

Πρόγραμμα

Σημειώνεται πως η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους

 

Ημέρα Πρώτη

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, 11.30

 

Διεθνείς Σχέσεις, πόλεμος και πολιτική στον κινηματογράφο

Ηλίας Κουσκουβέλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, π. Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας  

 

Κινηματογράφος - Μέσο άσκησης πολιτικής

Απόστολος Τζιτζικώστας, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης  

 

Οι πολιτικοί πατούν στη γη του Ιταλικού σινεμά

Βασίλης Κεχαγιάς, Κριτικός κινηματογράφου  

 

Ντοκυμαντέρ και πολιτική

Γιώργος Αυγερόπουλος, Δημοσιογράφος  

 

Ημέρα Δεύτερη

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, 11.30  

 

Το σύχγρονο αμερικανικό σινεμά του φανταστικού και η πολιτική του τρόμου

Χρήστος Μήτσης, Κριτικός κινηματογράφου


Το χρονικό ενός μακρύ χειμώνα: ημερολόγιο κρίσης

Χριστίνα Αδάμου, Επίκουρη Καθηγήτρια θεωρίας κινηματογράφου και τηλεόρασης  

 

Ο κινηματογράφος ως πηγή πληροφορίας για την πολιτική

Χρήστος Χέλμης, Σύμβουλος Επικοινωνίας, Colibri

   

Η ένατη εκδήλωση του Φεστιβάλ  

Το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας θα διεξαχθεί στο διάστημα από 26 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012 στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου Νάουσας. Εξαιρετικές δημιουργίες από όλο τον κόσμο, προβολές 3D ταινιών, σεμινάρια, εκδηλώσεις για τα παιδιά, διημερίδα για τη σχέση πολιτικής και κινηματογράφου, εκθέσεις φωτογραφίας και μοντέρνας τέχνης, street art ζωντανές δημιουργίες, συναυλίες, αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο, θεατρική παράσταση για παιδιά, δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, διαγωνισμοί και πολλές εκπλήξεις συνθέτουν το πρόγραμμα μιας μοναδικής γιορτής του πολιτισμού και της δημιουργίας με δωρεάν είσοδο για όλους.  

 

Πληκτρολογήστε www.niff.gr και μείνετε ενήμεροι για το πρόγραμμα και κάθε εξέλιξη.

 

Σας ενημερώνουμε πως μπορείτε να βρείτε οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Βρείτε Λογότυπα, Αφίσες και e-banners επιλέγοντας εδώ.

Βρείτε Φωτογραφίες προηγουμένων εκδηλώσεων επιλέγοντας εδώ και Φωτογραφίες Ταινιών επιλέγοντας εδώ.

Βρείτε βίντεο της εκδήλωσης εδώ.

Βρείτε το ραδιοφωνικό σποτ του Φεστιβάλ εδώ.

Βρείτε τον κατάλογο ταινιών του Φεστιβάλ εδώ.

 

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε με τη Χριστίνα Μαυρίδου, στα εξής τηλέφωνα:

-       2332024617

-       2332024637 (fax),

καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση:

-       Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Σεπτέμβριος 2012 16:55
You are here Άρθρα Γνώμης Ομιλίες Ομιλία στη Διημερίδα "Πολιτική και Κινηματογράφος: Μια ιδιαίτερη σχέση" στις 26 Σεπτεμβρίου 2012